Hızla yaygınlaşan hastalık gençlerde de çok sık görülüyor! Ani ölüme yol açabiliyor
4 mins read

Hızla yaygınlaşan hastalık gençlerde de çok sık görülüyor! Ani ölüme yol açabiliyor

Ülkemizde her 5 kişiden birinde uyku apnesi görülüyor ancak pek çok kişi bu tehlikeli hastalığa sahip olduğundan habersiz yaşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, günümüzde hızla yaygınlaşan ve genç yaşlarda da çok sık görülür hale gelen uyku apnesinin, uyku hastalıkları arasında uykusuzluktan sonra en sık görülen ikinci hastalık olduğunu belirterek, “Tıkayıcı uyku apnesi tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor” dedi. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı uyku apnesi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatarak, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Horlama, boğulur gibi uyanma, uykuda ara sıra nefesin durması, uykuda terleme, sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanma, gün boyu sinirlilik, odaklanamama ve yorgunluk gibi birçok sorun uyku apnesinden kaynaklanıyor. Üstelik sorunlar hastalığın şiddetine göre değişik derecelerde görülebiliyor. Uyku esnasında üst solunum yolundaki daralma veya tıkanmaya bağlı olarak solunumun onlarca veya yüzlerce kez kesintiye uğraması olarak tanımlanan tıkayıcı uyku apnesinin özellikle son yıllarda sağlıksız beslenme ve hareketsizlik derken obezitedeki artışla birlikte genç yaşlarda da çok sık görülen bir hastalık haline geldi. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!

Yapılan çalışmalara göre özellikle fazla kilolu olmanın tıkayıcı uyku apnesinde en önemli risk faktörünü oluşturduğunu vurgulayan Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, kilomuzdaki yüzde 10’luk bir artışın tıkayıcı uyku apnesi riskini 6 kat artırdığını, ayrıca kişinin boyun yapısı kısaysa, boğazda havanın geçtiği yol yapısal olarak dar bir anatomiye sahipse daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekti.

Tıkayıcı uyku apnesinde nefeste kesilmelerin olduğu dönemde kandaki oksijen oranının düştüğünü ve oksijen seviyelerindeki dalgalanmaların vücuttaki dokulara zarar verebildiğini aktaran Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, “Özellikle damar yapılarında meydana gelen hasarlar damarlarda tıkanıklıklara neden olabiliyor. Aynı zamanda kan basıncında ani yükselmeler de görülebiliyor ve tüm bunlar kalp krizi ve inme olarak bilinen kalp-damar ve beyin damar hastalıklarına zemin hazırlıyor” diye konuştu.

UYKU APNENİZ VAR MI? BU SORULARLA TEST EDİN!

Kişilerin tıkayıcı uyku apnesi açısından ne derecede riskli olduklarını basit bir tarama testi ile tespit edebileceklerini aktaran Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, testin değerlendirilmesine yönelik şu bilgileri verdi: “Aşağıdaki 8 sorudan oluşan bu testteki sorulara ‘evet’ veya ‘hayır’ şeklinde yanıt veriliyor. Toplamda 2 veya daha az ‘evet’ cevabı tıkayıcı uyku apnesi açısından düşük risk olarak kabul ediliyor. Ancak ilk 4 sorudan en az ikisine ‘evet’ diyen erkekler, ilk 4 sorudan en az ikisine ‘evet’ diyen ve beden kitle indeksi 35’in üzerinde olanlar, ilk 4 sorudan en az ikisine ‘evet’ diyen ve boyun ölçüsü geniş olanlar ile toplamda en az 5 soruya ‘evet’ diyenlerin ağır düzeyde tıkayıcı uyku apnesi riski olduğu kabul ediliyor.”

İŞTE, 8 SORUDA UYKU APNESİ TESTİ:

1-Yüksek sesle (kapı kapalıyken bile duyulacak düzeyde veya eşinizin size dürtmesine neden olacak düzeyde) horlar mısınız?

2-Gün içinde sık sık kendinizi yorgun, bitkin ya da uykulu hisseder misiniz?

3-Uykunuzda nefesinizin durduğunu görmüş olan, bunu söyleyen birisi oldu mu?

4-Yüksek tansiyonunuz var mı? Ya da yüksek tansiyon için ilaç kullandınız mı?

5-Beden kitle indeksiniz (kilogram cinsinden kilo, metre cinsinden boyun karesine bölünerek bulunur) 35 veya 35’in üzerinde midir?

6-Yaşınız 50 veya üzerinde midir?

7-Boyun ölçünüz geniş mi? (Gömlek yakası ölçüsü erkek için 43 cm, kadın için 41 cm veya üzerinde midir?)

8-Cinsiyetiniz erkek midir?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir