child porn bonusu veren HD siteler milf bonusu siteleri deneme Free Sex Bonusu Veren HD Siteler

Çalışanlar için tarihi adım: Mesai saatleri dışında ‘yanıt vermeme’ hakkı

Avustralya, iş saatleri dışında çalışanların işverenlerinin arama, e-posta ve mesajlarına yanıt vermeme hakkını yasal olarak tanıdı.

Yeni yürürlüğe giren “bağlantıyı kesme” hakkı, çalışanların mesai saatleri dışında gelen iş ile ilgili iletişimleri görmezden gelmelerine izin veriyor. Bu yasa, çalışanların iş-yaşam dengesini korumayı ve işverenlerin mesai saatleri dışında iletişim kurma konusunda sorumlu davranmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Ancak, çalışanların yanıt vermeyi reddetmeleri sadece makul bir gerekçeyle savunulabilir, aksi halde “mantıksız” olarak değerlendirilebilecek.

Geçen yıl yapılan bir ankete göre, Avustralyalı çalışanlar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor.

YANIT VERMEME HAKKINI VERİYOR

Yeni yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamıyor. Bunun yerine, çalışanlara, iletişimlere yanıt vermeme hakkını veriyor, ancak bu reddetmenin mantıklı bir neden sunulmadığı sürece kabul edilebilir olduğuna dikkat çekiyor.

Anlaşmazlık durumunda, Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girerek, işverenlere mesai saatleri dışında iletişim kurmamalarını ya da çalışanın yanıt vermeyi reddetmesinin haklı olup olmadığını belirlemesini emredebilir. FWC’nin emirlerine uyulmaması durumunda, çalışan için 12 bin 897 ABD doları, işveren için ise bu miktarın beş katına kadar para cezası uygulanabilir.

“ÇALIŞAN İNSANLAR İÇİN TARİHİ BİR GÜN”

Sendikalar, bu düzenlemeyi büyük bir zafer olarak nitelendiriyor. Avustralya Sendikalar Konseyi, yasanın çalışanların mesai dışı iş temasını reddederek daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamalarına olanak tanıyacağını belirtti. Konsey Başkanı Michele O’Neil, “Bugün çalışan insanlar için tarihi bir gün. Avustralyalı sendikalar, işten sonra işi bırakma hakkını geri aldı,” şeklinde konuştu.

Ancak, Avustralya’nın en üst düzey sanayi kuruluşu olan Avustralya Sanayi Grubu, bu yeni düzenlemeyi eleştirdi.

Grubun açıklamasında, yasa “aceleye getirilmiş, kötü düşünülmüş ve derinden kafa karıştırıcı” olarak nitelendirildi. İşverenler ve çalışanlar arasında mesai saatleri dışında ekstra vardiya teklif etme konusunda belirsizlik yaratıldığı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir